Πιθανές επιπλοκές από επεμβάσεις διαθλαστικής χειρουργικής (LASIK-PRK-LASEK-EPILASΙΚ).
Όσα δε σας λένε οι γιατροί...

Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Η χρήση της μιτομυκίνης (MMC) στις επεμβάσεις PRK (UPDATED)



Οι περισσότεροι χειρούργοι κατά την επέμβαση PRK χρησιμοποιούν την ουσία μυτομυκίνη (mitomycin-c - MMC) για να αποτρέψουν την εμφάνιση "ομίχλης" (haze) στην όραση μετά την επέμβαση. Μπορείτε να δείτε και τη σχετική δημοσίευση του pubmed εδώ.
 Τί είναι η μυτομυκίνη;
 Η μιτομυκίνη είναι αντιβιοτικίο το οποίο παράγεται από το μύκητα Streptomyces Caespitosus. Ο μηχανισμός δράσης είναι η αναστολή της σύνθεσης του DNA και χρησιμοποιείται κυρίως ως χημειοθεραπευτικό φάρμακο για συστηματική χρήση σε καρκίνο στομάχου, μαστού και τραχήλου. Τοπικά χρησιμοποιείται στην οφθαλμολογία σε διάφορα επεμβάσεις, μεταξύ αυτών και σε επεμβάσεις διαθλαστικής χειρουργικής. Στη διαθλαστική χειρουργική η εφαρμογή της γίνεται με ειδκό εμποτισμένο σπόγγο που τοποθετείται πάνω στον κερατοειδή. Η μιτομυκίνη αναστέλλει τη δράση των κερατοκυττάρων με συνέπεια τη μείωση της παραγωγής κολλαγόνου. (Αιμιλιανος Α. Στράτος (MD)  "Πολυπαραγοντική ανάλυση αποτελεσμάτων διαθλαστικής χειρουργικής" Ιούλιος 2009)
Εφαρμογή μιτομυκίνης στον κερατοειδή σε επέμβαση PRK
Εκτός από αυτό όμως, τι άλλο κάνει η MMC; Επόμενη δημοσίευση στο pubmed από το 2004 ακόμα αναφέρεται στις πιθανές παρενέργειες και τις επιπλοκές που συνδέονται με τη μακροπρόθεσμη κυτοστατική δράση της MMC στους ιστούς όταν εφαρμόζονται στο στρώμα του κερατοειδούς. Μεταφράζοντας το συμπέρασμα της δημοσίευσης των Kim TI, Pak JH, Lee SY, Tchah του Department of Ophthalmology του University of Ulsan (College of Medicine, Asan Medical Center, Seoul, Korea.):  
" Η MMC είναι ένας ισχυρός ανασταλτικός παράγοντας της κερατοειδούς ελαφριάς ομίχλης που προκαλείται από την επέμβαση PRK. Η MMC μείωσε τον αριθμό κερατοκυττάρων και ινοβλαστών (σσ ουσιώδες στοιχείο για την ανάπτυξη ουλώδους ιστού) μετά από την ακτινοβολία PRK και UV-Β. Αν και η MMC θα βελτίωνε τα κλινικά αποτελέσματα της επέμβασης PRK, έχει σημαντική τοξική δράση στα κερατοκύτταρα του κερατοειδούς, τα οποία δεν εξαφανίστηκαν μέχρι και 3 μήνες μετά από την επέμβαση."


 Ψάχνοντας λίγο περισσότερο για το θέμα επέσα τυχαία στην μεταπτυχιακή εργασία του Έλληνα Αιμιλιανού Α. Στράτου (MD) που έχει τίτλο "Πολυπαραγοντική ανάλυση αποτελεσμάτων διαθλαστικής χειρουργικής" Ιούλιος 2009 (Να σημειώσω εδώ ότι επιβλέπων της εργασίας ήταν ο Γεώργιος Κυμιώνης MD, PhD, Λέκτορας Οφθαλμολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης και μέλος της ομάδας του Ινστιτούτου Οπτικής και Όρασης) . Το απόσπασμα που μας ενδιαφέρει και που αποδεικνύει την χρήση της ουσίας MMC στην χώρα μας καθώς και άλλα προβλήματα που δημιουργεί αυτή, ήταν το εξής (σελίδα 3- Εισαγωγή):
"Σήμερα για την αντιμετώπιση του haze εφαρμόζεται μυτομυκίνη (ΜΜC) διεγχειρητικά. Η μυτομυκίνη ως κυταρροστατική ουσία, αναστέλλει τη δραστηριότητα των κερατοκυττάρων με αποτέλεσμα μειωμένο haze και γρηγορότερη αποκατάσταση της όρασης μετά από PRK. Παρακολουθώντας τη μετεγχειρητική πορεία των ασθενών στους οποίους εφαρμόστηκε η μέθοδος PRK με χρήση μυτομυκίνης, παρουσιάστηκαν υπερδιορθώσεις"
και αργότερα στη σελίδα 80 στα συμπεράσματα διαβάζουμε 
"Στις επεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν με τη μέθοδο PRK με τη χρήση μυτομυκίνης, χρησιμοποιόντας το laser Wavelight Allegretto το χρονικό διάστημα από τον Σεπτέμβριο του 2007 εως Δεκέμβρη 2008 στο ΒΕΜΜΟ, ως τελικό διαθλαστικό αποτέλεσμα έχουμε υπερδιορθώσεις". (σσ Το δεύτερο απόσπασμα το έβαλα απλά και μόνο και μόνο για να δείτε ότι μέχρι και τώρα γίνεται η χρήση της μυτομυκίνης στη χώρα μας)
Στη σελίδα 38 διαβάζουμε "Στα μειονεκτήματα της χρήσης μιτομυκίνης έχει αναφερθεί η τοξική δράση στο ενδοθήλιο και στον σκληρό, ειδικά μετά από παρατεταμένη χρήση και σε υψηλές συγκεντρώσεις. Άλλες μελέτες αναφέρουν την ανίχνευση της στο πρόσθιο θάλαμο μετά από τοπική προφυλακτική χρήση σε επεμβάσεις PRK με υποψία μακροπρόθεσμης τοξικότητας...Τελευταίες έρευνες αναφέρουν ότι η χρήση μιτομυκίνης οδηγεί σε μειωμένη προβλεψιμότητα τελικού διαθλάστικού αποτελέσματος. Ως υπολειπόμενο διαθλαστικό σφάλμα εμφανίζονται κυρίως υπερδιορθώσεις". Τις σαφείς παρενέργειες της μιτομυκίνης διέκρινε και κατέγραψε ο κ. Αιμιλιανος Α. Στράτος στην μεταπτυχιακή του εργασία η οποία παρουσιάσθηκε στην 3μελή επιτροπή των "Γεώργιος Κυμιώνης (MD, PhD), Γεώργιος Κούνης (PhD), Ιωάννα Μοσχανδρέα (MsC, PhD) ," που αποτελούν (τουλάχιστον οι 2 πρώτοι) προσωπικό του BEMMO που κάνει τις επεμβάσεις στην Κρήτη.
Κατά διαβολική συγκυρία (τι μπορεί να βρει κανείς με λίγο ψάξιμο) έπεσα και σε άλλο Έλληνα. Ή μάλλον, Ελληνίδα την πολύ γνωστή Dr Βικεντία Κατσανεβάκη (MD, PhD) και μεταφέρω μέρος από την ομιλία της στην Βαρκελώνη τον Φεβρουάριο του 2008  «...Αυτό είναι, κατά τη γνώμη μου, το μόνο πιθανό όφελος αυτών των διαδικασιών:  Ελαχιστοποιούν τον κίνδυνο ελαφριάς ομίχλης χωρίς τη χρήση του mitomycin-c , που δεν είναι ένα τόσο αθώο φάρμακο..» Έντονα υπογράμμισε ότι η χρήση του mitomycin-c από τους διαθλαστικούς χειρούργους πρέπει να περιοριστεί αυστηρά στα υψηλού κινδύνου μάτια. Περιπτώσεις τήξης του σκληρού (σσ του άσπρου χιτώνα του ματιού) βρέθηκαν, από την προσωπική εμπειρία της, 3 έως 4 έτη μετά από τη χρησιμοποίηση του φαρμάκου στη χειρουργική επέμβαση επιπεφυκώς, και η ανάγκη για διάλυση δημιουργεί  περαιτέρω προβλήματα, όπως επεσήμανε.

Επίσης σημαντικό. Η μυτομυκίνη χρησιμοποιείται και στις "διορθωτικές" (στις δεύτερες δηλαδή) επεμβάσεις, (topo-guided PRK συνήθως) που προτείνουν οι χειρούργοι για να "φτιάξουν;" το αρχικό πρόβλημα .Δείτε εδώ για του λόγου το αληθές (Σελίδα 4, τελευταία παράγραφος).

Ακόμα πιο σημαντικό!  Στο εθνικο συνταγολόγιο του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) 2007, ΔΕΝ αναφέρεται έγκριση ως προς τη χρήση της μιτομυκίνης στην οφθαλμιατρική.


Γιατί γίνεται ακόμα η χρήση της μιτομυκίνης λοιπόν; Για να μην έχουν φαινόμενα haze στην όραση οι ασθενείς; Και όσον αφορά τα μακροπρόθεσμα προβλήματα, οι γιατροί δεν ενδιαφέρονται; Τα συμπεράσματα δικά σας...


Πηγές: