Πιθανές επιπλοκές από επεμβάσεις διαθλαστικής χειρουργικής (LASIK-PRK-LASEK-EPILASΙΚ).
Όσα δε σας λένε οι γιατροί...

Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ: ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΝΥΧΤΕΡΙΝΗΣ ΟΡΑΣΗΣ

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΝΥΧΤΕΡΙΝΗΣ ΟΡΑΣΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΠΕΜΒΑΣΗ LASIK

1. ΓΕΝΙΚΑ:

Ένα ανησυχητικό 19.1% των ασθενών που πήραν μέρων σε μια κλινική δοκιμή της FDA για τα αποτελέσματα της LASIK με την πιο πρόσφατη τεχνολογία, ανέφεραν μεγαλύτερη ή σημαντικά μεγαλύτερη δυσκολία να οδηγήσουν τη νύχτα, έξι μήνες μετά από τη χειρουργική επέμβαση.  Πηγή ( δείτε σελίδα 14).
Μια ανάλυση των περιλήψεων της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας (Summaries of Safety and Effectiveness) για τα δώδεκα λέιζερ που εγκρίθηκαν από το 1998 μέχρι το 2004, συμπεριλαμβανομένης της νεώτερης τεχνολογίας custom wavefront technology, οδήγησε στη διαπίστωση ότι έξι μήνες μετά από επέμβαση LASIK, 19.3% των ασθενών παρουσιάζουν πρόβληματα οδήγησης  τη νύχτα που είναι σοβαρά ή πολύ σοβαρά. (Bailey et al, 2007)
Η βιομηχανία LASIK δεν αναγνωρίζει τον σοβαρό αντίκτυπο των διαταραχών νυχτερινής όρασης στη ποιότητα ζωής των ασθενών μετά από την επέμβαση LASIK. Οι χειρούργοι LASIK υποβιβάζουν αυτό το αρνητικό και πολύ συχνό αποτέλεσμα της επέμβασης LASIK, και το αναφέρουν  ως «σύμπτωμα» ή «παρενέργεια», και υπόσχονται στους ασθενείς ότι αυτές οι οπτικές διαταραχές θα επιλυθούν με το χρόνο, κάτι που στις περισσότερες περιπτώσεις δυστυχώς δε συμβαίνει...
Ανεξάρτητα από το πώς αντιμετωπίζεται αυτό το ζήτημα από την "βιομηχανία" της LASIK, η αλήθεια είναι ότι οι διαταραχές νυχτερινής όρασης μετά από επέμβαση LASIK εμφανίζονται συχνά και μπορούν να είναι μόνιμες, αφαιρώντας από τον ασθενή την ικανότητα να οδηγάει το βράδυ.
Τέσσερα χρόνια πριν από την πρώτη έγκριση της FDA για την επέμβαση LASIK, ο Dr Leo Maguire προειδοποίησε για την απειλή της εξασθενισμένης νυχτερινής όρασης μετά από διαθλαστική χειρουργική επέμβαση. Τα παρακάτω είναι ένα μεταφρασμένο απόσπασμα από ένα κύριο άρθρο που δημοσιεύεται στην έκδοση Μαρτίου 1994 του αμερικανικού περιοδικού της οφθαλμολογίας (American Journal of Ophthalmology): 
"Ελπίζω ότι ο αναγνώστης θα καταλάβει τώρα πώς ένας ασθενής μπορεί να έχει κλινικά την αποδεκτή 20/20 οπτική οξύτητα την ημέρα και να πάσχει ακόμα από την κλινικά επικίνδυνη οπτική παρέκκλιση τη νύχτα, όταν το οπτικό σύστημα του ασθενή πρέπει να αντιμετωπίσει ένα αλλαγμένο διαθλαστικό λάθος, το αυξανόμενο έντονο φως, τη φτωχότερη διάκριση αντίθεσης, και το  υποβιβασμένο περιφερειακό όραμα.  Οι άνθρωποι πεθαίνουν τη νύχτα στα ατυχήματα μηχανοκίνητων οχημάτων τέσσερις φορές πιο συχνά απ' ότι κατά τη διάρκεια της ημέρας...Η οδήγηση νύχτας παρουσιάζει μια επικίνδυνη οπτική εμπειρία στους ενηλίκους χωρίς παρεκκλίσεις.  Όταν συζητάμε την παρέκκλιση τη νύχτα εξετάζουμε μια πιθανή φρικτή επίδραση διαθλαστικού προβλήματος από επέμβαση διαθλαστικής χειρουργικής..."
Πηγή: Maguire LJ. Keratorefractive surgery, success, and the public health. Am J Ophthalmol. 1994 Mar 15;117(3):394-8.

 2. ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΝΥΚΤΕΡΙΝΗΣ ΟΡΑΣΗΣ

α. ΕΚΡΗΞΕΙΣ ΑΣΤΕΡΙΩΝ (STARBURSTS)


Οι "εκρήξεις αστεριών" (Starbursts) είναι μια κοινή επιπλοκή της χειρουργικής επέμβασης ματιών με λέιζερ, και συχνότερα παρατηρείται από ασθενείς με μεγάλες κόρες οφθαλμών. Τα Starbursts διαφέρουν από ασθενή σε ασθενή όσον αφορά το μέγεθος και το σχήμα τους. Μερικοί άνθρωποι βλέπουν μεγαλύτερα starbursts από άλλους. Στις περισσότερες περιπτώσεις το μέγεθος και η μορφή των starbursts εξαρτώνται από το μέγεθος της κόρης (του εγχειρημένου ματιού) του ασθενή τη νύχτα, σε σύγκριση με το μέγεθος της ζώνης θεραπείας που έγινε από λέιζερ*.
Μερικά starbursts φαίνονται πιο διαφανή, αποτελούμενα μόνο από τις λεπτές ακτίνες των φώτων, ενώ άλλα φαίνονται πυκνότερα, κρύβοντας ολόκληρη την πηγή φωτός. Μερικοί ασθενείς αναφέρουν ότι οι ακτίνες είναι μακρύτερες στη μια κατεύθυνση από ότι σε μια άλλη , πράγμα που μπορεί να οφείλεται σε μια μη σωστή εφαρμογή του λέιζερ στο μάτι του ασθενούς. Μερικές ακτίνες μπορεί τέλος να παρουσιάζονται παχύτερες από άλλες.
Η οδήγηση τη νύχτα μπορεί να είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για τους ασθενείς που έχουν υποστεί χειρουργικές επεμβάσεις ματιών με λέιζερ. Μερικές μελέτες αναφέρουν ότι (μέχρι και στο 50% των ασθενών) η νυχτερινή όραση  μεταλλάχτηκε προς το χειρότερο. Μερικοί ασθενείς συνηθίζουν τελικά τα μικρά starbursts τη νύχτα, αλλά οι ασθενείς με μεγάλες κόρες ματιών που βλέπουν μεγαλύτερα starbursts μπορεί να κατασταθούν (χωρίς υπερβολές) ανίκανοι να οδηγήσουν τη νύχτα.

β. "ΦΩΤΟΣΤΕΦΑΝΑ" (HALOS)



Τα "φωτοστέφανα" (halos), είναι άλλη μια πολύ κοινή επιπλοκή της χειρουργικής επέμβασης ματιών με λέιζερ, και συχνότερα παρατηρείται από ασθενείς με μεγάλες κόρες οφθαλμών. Τα halos και τα starbursts είναι μορφές «σφαιρικής παρέκκλισης» (spherical aberration). Όπως και με τα starbursts στις περισσότερες περιπτώσεις το μέγεθος και η μορφή των halos εξαρτώνται από το μέγεθος της κόρης (του εγχειρημένου ματιού) του ασθενή τη νύχτα, σε σύγκριση με το μέγεθος της ζώνης θεραπείας που έγινε από λέιζερ*. Το μέγεθος των halos που παρατηρείται ποικίλλει από ασθενή σε ασθενή. Μερικά φαίνονται μεγαλύτερα και άλλα μικρότερα, πυκνότερα ή διαφανέστερα. Μερικοί ασθενείς αναφέρουν ότι τα halos που βλεπουν παρουσιάζουν διάφορα στρώματα. Σε μια πιο προσεκτική εξέταση, μερικά halos μπορεί να εμφανίζονται σαν να αποτελούνται από λεπτές ακτίνες starbursts, τόσο πολύ που ο ασθενής δεν μπορεί να διακρίνει τη διαφορά μεταξύ τους.
Τα φωτοστέφανα μπορούν να εμφανιστούν γύρω από οποιαδήποτε (σχετικά) φωτεινότερη περιοχή ή αντανακλαστικό αντικείμενο. Στην εικόνα παρακάτω, η κίτρινη πινακίδα και η άσπρη γραμμή στην άκρη του δρόμου έχουν έναν φωτοστέφανο, ενώ ο φωτεινός σηματοδότης έχει ένα starburst.




Οι ασθενείς LASIK μπορούν να δουν τις διάφορες μορφές οπτικών παρεκκλίσεων τη νύχτα συμπεριλαμβανομένου starbursts, φωτοστεφάνων, και πολλαπλάσιων εικόνων, καθώς επίσης και απώλειας ευαισθησίας αντίθεσης (ανικανότητα να δει το μάτι τη λεπτομέρεια). Η βιομηχανία LASIK δεν θεωρεί την εξασθένιση νυχτερινής όρασης τη νύχτα ως «περιπλοκή», ακόμα κι αν οι ασθενείς δεν είναι πλέον σε θέση να οδηγήσουν τη νύχτα ή να συμμετέχουν σε κάποιες δραστηριότητες.
Αυτές οι οπτικές παρεκκλίσεις μπορούν να είναι ψυχολογικά ενοχλητικές και συναισθηματικά καταστρεπτικές για τους ασθενείς.



* Όταν λέμε μεγάλο μέγεθος κόρης ματιού τι εννοούμε:
Πολλοί θα αναρωτιούνται, όταν λέμε μεγάλο μέγεθος κόρης ματιού πόσο εννοούμε. Το μέγεθος είναι σχετικό. Κατά την εξέταση του μεγέθους της κόρης του ματιού στην LASIK,η κόρη θεωρείται μεγάλη εάν η διάμετρος της υπερβαίνει τη διάμετρο της οπτικής ζώνης του λέιζερ. Παραδείγματος χάριν, μια κόρη 6.0 χιλ. είναι μεγάλη σε σχέση με μια οπτική ζώνη λέιζερ 5.0 χιλ., αλλά όχι σε σχέση με μια οπτική ζώνη 6.5 χιλ. Σε σύγχρονο LASIK με μια οπτική ζώνη 6.5 χιλ., μια διάμετρος κόρης μεγαλύτερη από 6.5 χιλ. θεωρείται «μεγάλη».
(Να σημειώσουμε ότι τα περισσότερα laser που ενέκρινε η FDA για επεμβάσεις δεν είναι κατάλληλα να διορθώσουν σε ζώνη μεγαλύτερη από 6,5 χιλιοστά.).

Στην πάνω φωτογραφία η διάμετρος της κόρης δεν υπερβαίνει τη διάμετρο της οπτικής ζώνης του λέιζερ, οπότε ο ασθενής δεν έχει προβλήματα νυχτερινής όρασης όταν τη νύχτα η κόρη του ματιού του μεγαλώνει. Στην κάτω φωτογραφία η διάμετρος της κόρης είναι μεγαλύτερη από την οπτική ζώνη του λέιζερ, οπότε ο ασθενής έχει προβλήματα νυχτερινής όρασης όταν τη νύχτα η κόρη του ματιού του μεγαλώνει.

Το 2004, μια έρευνα της Netto et al έδειξε οτι σε μετρήσεις που έγιναν στις κόρες των ματιών ασθενών χειρουργικών επεμβάσεων, το μέγεθος ήταν από 4.3 έως 8.9 χιλιοστά με έναν μέσο όρο 6.5 χιλιοστών. Τον Απρίλιο του 2008, οι Brown et al δημοσίευσαν το ακόλουθο διάγραμμα μεγέθους κορών κατά ηλικία βασισμένη σε τρεις ερευνητικές μελέτες:


Με βάση αυτά τα συμπεράσματα, ένα μεγάλο ποσοστό των ασθενών ΠΡΕΠΕΙ να αποκλεισθεί από την επέμβαση LASIK, κάτι που δε γίνεται.( σσ. Στην χώρα μας δεν γνωρίζω γιατροί να έχουν καν αναφέρει αυτό το θέμα σε ασθενείς, παρά μόνο διάβασα μια πολύ πρόσφατη περίπτωση ασθενούς που προχώρησε σε επέμβαση PRK και ενώ ρώτησε τον γιατρό του για το θέμα αυτό ΠΡΙΝ την επέμβαση (αφού είχε ψάξει) και ο γιατρός του τον διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα, τελικά παρουσίασε φαινόμενα starbursts μετεγχειρητικά...)




Πηγές:  http://lasikcomplications.com/nightvision.htm
             http://lasikcomplications.com/largepupils.htm
             http://www.lasikdisaster.com/starbursting.htm
             http://www.accessdata.fda.gov/cdrh_docs/pdf/P970043S010d.pdf  (Σελίδα 14)
             http://www.lasikcomplications.com/FDA_LASIK_Outcomes.jpg

 Οι φωτογραφίες είναι από το VisionSimulations.com