Πιθανές επιπλοκές από επεμβάσεις διαθλαστικής χειρουργικής (LASIK-PRK-LASEK-EPILASΙΚ).
Όσα δε σας λένε οι γιατροί...

Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

10 ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΤΗΝ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ LASIK



1. Η LASIK προκαλεί ξηροφθαλμία
Ξηροφθαλμία είναι η πιο κοινή περίπτωση επιπλοκής της LASIK. Τα  νεύρα του κερατοειδούς που είναι αρμόδια για την παραγωγή δακρύων, χωρίζονται όταν κόβεται το flap. Οι ιατρικές μελέτες έχουν δείξει ότι αυτά τα νεύρα δεν επιστρέφουν ποτέ στις προ εγχειρητικές πυκνότητες και τα σχέδια. Τα συμπτώματα ξηροφθαλμίας περιλαμβάνουν τον πόνο, το κάψιμο, την αίσθηση ξένων σωμάτων στο μάτι (σαν να έχει μπεί άμμος), την φαγούρα, την ευαισθησία και το ενδεχόμενο να κολλάνε τα βλέφαρα στο βολβό του ματιού. Η FDA (US Food and Drug Administration) προειδοποιεί ότι  η προκληθείσα ξηροφθαλμία από την LASIK μπορεί να είναι μόνιμη. Περίπου το 20% των ασθενών μετά από κλινικές δοκιμές της FDA ανέφεραν ότι αντιμετώπισαν «χειρότερη» ή «σημαντικά χειρότερη» ξηροφθαλμία έξι μήνες μετά από την επέμβαση LASIK.

2. Η LASIK οδηγεί στην απώλεια της οπτικής ποιότητας
Οι ασθενείς LASIK αντιμετωπίζουν περισσότερη δυσκολία να διακρίνουν τη λεπτομέρεια στο αμυδρό φως (απώλεια ευαισθησίας αντίθεσης) και αντιμετωπίζουν μια αύξηση στην οπτική παραμόρφωση τη νύχτα (πολλαπλές εικόνες, φωτοστέφανα, και "εκρήξεις αστεριών"). Μια δημοσιευμένη αναθεώρηση των στοιχείων για τα εγκεκριμένα (από την FDA) λέιζερ διαπίστωσε ότι έξι μήνες μετά την επέμβαση LASIK, 17.5  % των χειρουργηθέντων παραπονιέται ότι βλέπει φωτοστεφάνα (halos) , το 19.7 % παραπονιέται ότι βλέπει εκρήξεις αστεριών (starbursts) το 19.3 % έχει πρόβλημα στην νυκτερινή οδήγηση και το 21 % έκανε παράπονα για  ξηροφθαλμία . Η FDA προειδοποιούν ότι οι ασθενείς με μεγάλες κόρες οφθαλμών μπορούν να πάσχουν από συμπτώματα οπτικής εξασθένισης κατά τη νύχτα.

3. Ο κερατοειδής χιτώνας είναι ανίκανος να θεραπευτεί πλήρως μετά από επέμβαση LASIK
Το "Flap" (λεπτός κρημνός του κερατοειδή χιτώνα που ανασηκώνεται κατά την επέμβαση LASIK) δεν θεραπεύεται ποτέ εντελώς. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η η επαναφορά του κρήμνου του κερατοειδούς στην αρχική του κατάσταση γίνεται σε ποσοστό 2.4 % των κανονικών κερατοειδών! Το "flap" της LASIK μπορεί να ανυψωθεί χειρουργικά ή να απομακρυνθεί κατά λάθος σε οποιαδήποτε στιγμή της ζωής ενός ασθενή. Η FDA προειδοποιεί ότι οι ασθενείς που συμμετέχουν σε  αθλητικές δραστηριότητες δεν είναι καλοί υποψήφιοι για LASIK.
Η LASIK αποδυναμώνει μόνιμα τον κερατοειδή χιτώνα. Οι ζώνες κολλαγόνων του κερατοειδούς χιτώνα παρέχουν τη μορφή και τη δύναμή του. Η LASIK χωρίζει αυτές τις ζώνες κολλαγόνων και λεπταίνει τον κερατοειδή. Έτσι ο λεπτότερος, και πιο αδύνατος κερατοειδής χιτώνας μετ από την επέμβαση LASIK είναι πιο ευαίσθητος στην μπροστινή διόγκωση λόγω της κανονικής ενδοφθάλμιας πίεσης, η οποία μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε εκτασία του κερατοειδούς (keratectasia) και αποτυχία του κερατοειδούς , που απαιτεί την μεταμόσχευση κερατοειδούς .

4. Υπάρχουν μακροπρόθεσμες συνέπειες μετά από επέμβαση LASIK
•  Η LASIK έχει επιπτώσεις στην ακρίβεια των ενδοφθάλμιων μετρήσεων πίεσης, εκθέτοντας τους  στον κίνδυνο απώλειας όρασης από το γλαύκωμα που δεν μπορεί να γίνει αντιληπτό λόγω της κατάστασης .

• Όπως ο περισσότερος πληθυσμός, σε κάποια φάση της ζωής τους οι ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε επέμβαση LASIK θα αναπτύξουν καταρράκτη. Ο υπολογισμός της ενδοφθάλμιας δύναμης των φακών για τη χειρουργική επέμβαση καταρράκτη είναι ανακριβής μετά την επέμβαση LASIK. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε φτωχό αποτέλεσμα μετά από χειρουργική επέμβαση καταρράκτη και εκθέτει τους ασθενείς στον κίνδυνο αλλεπάλληλων χειρουργικών επεμβάσεων . Ειρωνικά, οι στεροειδείς σταγόνες που δίνονται στους ασθενείς μετά από επέμβαση LASIK μπορούν να επιταχύνουν την εμφάνιση  του καταρράκτη.

• Η έρευνα καταδεικνύει την μείωση στην πυκνότητα κερατοειδούς keratocyte μετά από επέμβαση LASIK.Τα κύτταρα αυτά είναι ζωτικής σημασίας στη λειτουργία του κερατοειδούς χιτώνα. Οι οφθαλμολόγοι πιστεύουν ότι αυτή η απώλεια μπορεί να οδηγήσει σε καθυστερημένη εκτασία κερατοειδούς .

5. Η  επέμβαση LASIK και στα 2 μάτια την ίδια μέρα δεν γίνεται για το καλό των ασθενών
Σε μια έρευνα του 2003 για την αμερικανική κοινωνία του καταρράκτη και τα διαθλαστικά μέλη χειρουργικών επεμβάσεων (ASCRS), 91% των χειρούργων που αποκριθήκαν δεν πρόσφερε στους ασθενείς την επιλογή της επέμβασης στο ένα μόνο μάτι κάθε φορά. Η επέμβαση LASIK και στα δύο μάτια την ίδια μέρα τοποθετεί τους ασθενείς σε κίνδυνο της απώλειας όρασης και στα δύο μάτια. Ο ιστοχώρος της FDA προειδοποιεί ότι η επέμβαση LASIK και στα δύο μάτια την ίδια μέρα είναι πιο ριψοκίνδυνη από το να γίνουν δύο χωριστές χειρουργικές επεμβάσεις. (σσ. Επίσης υπάρχει και η πρακτική κάποιων χειρούργων να προσπαθούν μ αυτό τον τρόπο να "εμποδίσουν" τον ασθενή να συγκρίνει την παλιά με την νέα του όραση αν εγχειρησθεί στο ένα μόνο μάτι).

6. Οι σοβαρές επιπλοκές της επέμβασης LASIK μπορούν να προκύψουν αργότερα
Η ιατρική βιβλιογραφία περιέχει τις πολυάριθμες εκθέσεις των επιπλοκών της LASIK που εμφανίστηκαν αρκετά αργότερα από την επέμβαση, όπως η απώλεια του κερατοειδούς χιτώνα λόγω της βιομηχανικής αστάθειας, φλεγμονή με συνέπεια την εικόνα "ομίχλης" στην όραση, μετακίνηση του "flap", epithelial ingrowth, και αποκόλληση αμφιβληστροειδούς. Το "flap" που δημιουργείται μετά από την επέμβαση LASIK δημιουργεί μια μόνιμη πύλη στον κερατοειδή χιτώνα για τους μικροοργανισμούς που μπορούν να εισέλθουν και να δημιουργήσουν διάφορες μολύνσεις. Οι επιπλοκές από την επέμβαση μπορεί να προκύψουν εβδομάδες, μήνες, ή έτη μετά από φαινομενικές "επιτυχές" της επέμβασης LASIK. 

7. Η LASIK δεν εξαλείφει την ανάγκη για τα γυαλιά
Δεδομένου ότι LASIK δεν εξαλείφει την ανάγκη για τα γυαλιά μετά από την ηλικία των ~40 (εμφάνιση πρεσβυωπίας) και οι μελέτες δείχνουν ότι οι υπάρχουν πτώσεις στην διόρθωση της όρασης μετά από LASIK με την πάροδο του χρόνου, οι ασθενείς θα καταλήξουν πιθανώς  και πάλι με γυαλιά - μερικές φορές πιό σύντομα απ' όσο αρχικά νομίζαν...

8. Το αληθινό ποσοστό επιπλοκών LASIK είναι άγνωστο
Δεν υπάρχει κανένα γραφείο συμψηφισμού για την υποβολή έκθεσης των περιπλοκών LASIK. Επιπλέον, δεν υπάρχει καμία συναίνεση μεταξύ των χειρούργων LASIK στον καθορισμό μιας επιπλοκής. Η FDA επέτρεψε στους κατασκευαστές λέιζερ να κρύψουν τις επιπλοκές που παρουσιάστηκαν από επεμβάσεις LASIK στις κλινικές δοκιμές με την ταξινόμηση της ξηροφθαλμίας και της εξασθένισης νυχτερινής όρασης ως «συμπτώματα» αντί για επιπλοκές.
9. Οι επιλογές αποκατάστασης της όρασης μετά από επιπλοκή σε επέμβαση LASIK είναι περιορισμένες
Η επέμβαση LASIK είναι μη αναστρέψιμη και οι επιλογές διόρθωσης για τις επιπλοκές είναι εξαιρετικά περιορισμένες. Οι σκληροί φακοί επαφής μπορούν να παρέχουν την οπτική βελτίωση εάν ο ασθενής μπορέσει να τους προσαρμόσει κατάλληλα και να ανεχτεί τους φακούς. Η διαδικασία συναρμολογήσεων φακών επαφής μετά από επέμβαση LASIK μπορεί να είναι χρονοβόρα, δαπανηρή και τελικά ανεπιτυχής. Πολλοί ασθενείς σταματούν τελικά την χρήση των φακών και αγωνίζονται να λειτουργήσουν με την εξασθενισμένη όραση. Σε ακραίες περιπτώσεις, μια μεταμόσχευση κερατοειδούς  είναι η τελευταία λύση και δεν οδηγεί πάντα στη βελτίωση της όρασης.

10. Ασφαλέστερες εναλλακτικές λύσεις από την LASIK υπάρχουν*
Μερικοί κορυφαίοι χειρούργοι έχουν εγκαταλείψει ήδη την  LASIK για τις επεξεργασίες με επιφάνειακες φωτοεκτομές, όπως η PRK*, οι οποίες δεν περιλαμβάνουν την κοπή ενός κερατοειδούς κρήμνου (flap). Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η LASIK είναι προαιρετική χειρουργική επέμβαση. Δεν υπάρχει κανένας ιατρικός λόγος που να συνιστά την επέμβαση και να διακυβευεί την απώλεια της όρασης από μια περιττή χειρουργική επέμβαση. Τα γυαλιά και οι φακοί επαφής είναι οι ασφαλέστερες εναλλακτικές λύσεις.
* Χωρίς αυτό να σημαίνει οτι η PRK συνίσταται. Για την επέμβαση PRK και τους ενδεχόμενους κινδύνους που κρύβει θα ασχοληθούμε σε άλλο άρθρο.

Πηγή : http://www.lasikcomplications.com/TopTenReasons.htm 

(ΣΣ Οι σύνδεσμοι στο παραπάνω άρθρο είναι από ξένα sites, στα αγγλικά).


References:
1. Bailey MD, Zadnik K. Outcomes of LASIK for myopia with FDA-approved lasers. Cornea. 2007 Apr;26(3):246-54.
2. Schmack I, Dawson DG, McCarey BE, Waring GO 3rd, Grossniklaus HE, Edelhauser HF. Cohesive tensile strength of human LASIK wounds with histologic, ultrastructural, and clinical correlations. J Refract Surg. 2005 Sep-Oct;21(5):433-45.
3. Jaycock PD, Lobo L, Ibrahim J, Tyrer J, Marshall J. Interferometric technique to measure biomechanical changes in the cornea induced by refractive surgery. J Cataract Refract Surg. 2005 Jan;31(1):175-84.
4. Cheng AC, Fan D, Tang E, Lam DS. Effect of Corneal Curvature and Corneal Thickness on the Assessment of Intraocular Pressure Using Noncontact Tonometry in Patients After Myopic LASIK Surgery. Cornea. 2006 Jan;25(1):26-28.
5. Wang L, Booth MA, Koch DD. Comparison of intraocular lens power calculation methods in eyes that have undergone laser-assisted in-situ keratomileusis. Trans Am Ophthalmol Soc. 2004;102:189-96.
6. Erie JC, Patel SV, McLaren JW, Hodge DO, Bourne WM. Corneal keratocyte deficits after photorefractive keratectomy and laser in situ keratomileusis. Am J Ophthalmol. 2006 May;141(5):799-809.
7. Leaming DV. Practice styles and preferences of ASCRS members--2003 survey. J Cataract Refract Surg. 2004 Apr;30(4):892-900.
8. MEDLINE database of citations and abstracts of biomedical research articles. PubMed
9. Vieira AC, Pereira T, de Freitas D. Late-onset infections after LASIK. J Refract Surg. 2008 Apr;24(4):411-3.
10. Zalentein WN, Tervo TM, Holopainen JM. Seven-year follow-up of LASIK for myopia. J Refract Surg. 2009 Mar;25(3):312-8.