Πιθανές επιπλοκές από επεμβάσεις διαθλαστικής χειρουργικής (LASIK-PRK-LASEK-EPILASΙΚ).
Όσα δε σας λένε οι γιατροί...

Δευτέρα, 6 Δεκεμβρίου 2010

Κίνδυνοι, επιπλοκές και άλλα προβλήματα IntraLase (Femtosecond laser και άλλες νέες "χωρίς λεπίδα" τεχνολογίες LASIK...)

Σε τακτά χρονικά διαστήματα η βιομηχανία LASIK "εγκαινιάζει" νέες μεθόδους που υπόσχονται γρηγορότερη ανάρρωση, ασφαλέστερο κόψιμο flap, μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης επιπλοκών και άλλα διάφορα. Είναι όμως τα πράγματα έτσι όπως θέλουν να μας τα παρουσιάσουν;


Κίνδυνοι, επιπλοκές και άλλα προβλήματα IntraLase
(ή αλλιώς, Femtosecond laser και άλλες νέες "χωρίς λεπίδα" τεχνολογίες LASIK...)

Η πιό πρόσφατη διαφημιστική εκστρατεία της βιομηχανίας LASIK είναι η LASIK "μόνο με λέιζερ", η οποίο περιλαμβάνει την κοπή του flap (lasik flap = o λεπτός κρημνός του κερατοειδή χιτώνα που ανασηκώνεται κατά την επέμβαση LASIK) με ένα λέιζερ femtosecond αντί μιας λεπίδας μικροκερατόμου. Η εξάλειψη της χρήσης μιας λεπίδας στο μάτι σας ακούγεται σαν κάτι καλό αρχικά, αλλά περιμένετε έως ότου διαβάζετε για τα προβλήματα, τους κινδύνους, και τις επιπλοκές αυτής της τεχνολογίας.

-----
Σχετικά Άρθρα: 

"Πρόσφατη έρευνα που έκαναν "βετεράνοι" διαθλαστικοί χειρούργοι, τους έκανε να διερωτώνται για την ανωτερότητα των λέιζερ femtosecond για τη δημιουργία flap. Μια μελέτη που εμφανίζεται στο τεύχος Μαΐου (2010) του αμερικανικού περιοδικού της οφθαλμολογίας (American Journal of Ophthalmology) ανέφερε ότι η επίπεδη διαμόρφωση του flap με λέιζερ femtosecond δεν πρόσφερε οποιοδήποτε πλεονέκτημα στα αποτελέσματα της όρασης. Οι (higher-order) παρεκκλίσεις του κερατοειδούς και η οπτική οξύτητα παρέμειναν σταθερές τρία έτη μετά από LASIK. Τα συμπεράσματα φαίνονται να "δίνουν μια απάντηση" στην "μεγάλη πρόοδο Femto" των πρόσφατων ετών (..)".
"Ο κύριος ερευνητής της μελέτης, Sanjay V. Patel, MD, λέει ότι αυτός και οι ερευνητές του έκαναν "ανοιχτόμυαλα"
την τυχαία έρευνά τους στα μάτια 21 ασθενών με μυωπία ή μυωπικό αστιγματισμό. Τα bladeless flaps (σσ χωρίς λεπίδα) έγιναν με το IntraLase FS (AMO), ενώ το Hansatome (Bausch+Lomb) χρησιμοποιήθηκε για να δημιουργήσει τα μηχανικά flap μικροκερατόμου. Οι ερευνητές δεν είδαν τα πλεονεκτήματα τα οποία τα femtosecond flaps υπόσχονταν ότι θα παραδώσουν. Η μελέτη δεν παρουσίασε καμία διαφορά στις συνολικές high-order παρεκκλίσεις του κερατοειδούς , τη σφαιρική παρέκκλιση, το coma ή trefoil μεταξύ των 2 μεθόδων δημιουργίας του flap σε οποιαδήποτε εξέταση (η τοπογραφία κερατοειδούς και η οπτική οξύτητα μετρήθηκαν πριν από τη χειρουργική επέμβαση και σε έναν, τρεις, έξι, 12 και 36 μήνες μετεγχειρητικά). Επιπλέον, η μη διορθωμένη και η καλύτερα διορθωμένη όραση δεν διέφερε μεταξύ των δύο μεθόδων δημιουργίας του flap σε οποιαδήποτε εξέταση, και τα αποτελέσματα παρέμειναν σταθερά μετεγχειρητικά σε διάστημα 36 μηνών. " Opthalmology Management Issue: September 2010Αριστερή φωτογραφία: Ένα nterior segment OCT δείχνει ένα κενό στρώματος πάχους 62 μικρών μεταξύ της άκρης του  IntraLase flap και του περιβάλλοντος περιφερειακού κερατοειδούς.  
Δεξιά
φωτογραφία: Ένα μικρότερο κενό στρώματος ή “femtosecond furrow (αυλάκι)” σ΄αυτή την μετεγχειρητική περίπτωση.


"Όταν (o James S. Lewis, MD) εξέτασε την άκρη του flap που έγινε με laser, ανακάλυψε κάτι που δεν περίμενε: ένα σπάσιμο μεταξύ του flap και του άθικτου κερατοειδούς στρώματος περιφερειακά. Αυτά τα  «μικρά αυλάκια» που είδε στις περιπτώσεις femto κυμάνθηκαν από 20 έως 80 μικρά. (σσ Αριστερή Φωτογραφία πάνω).
James S. Lewis, MD: «Αυτό ήταν απροσδόκητο. Περίμενα τη γωνία να είναι καθορισμένη καλά, δεδομένου ότι αυτά τα επιχειρήματα που έχουν προβληθεί λένε ότι (σσ τα femtosend flaps) είναι τόσο πολύ καλύτερα και τόσο πολύ σταθερότερα».«Στην πραγματικότητα, βρήκα ασυνέχεια, μια συνολική απουσία στρώματος και την ενδεχομένη stromal απώλεια ιστού. Μια εβδομάδα αργότερα το κενό αυτό δεν φαίνεται στο OCT. Αυτό που φαίνεται είναι ένα επιθήλιο "βούλωμα" να γεμίζει το αυλάκι με μια ελαφρώς διαφορετική πυκνότητα ιστού.» Ο Dr Lewis λέει ότι είδε αυτά τα κενά σε καθεμία από τις 30 περιπτώσεις Intralase που εκτελέσθηκαν από διαφορετικούς χειρούργους. Opthalmology Management Issue: September 2010Άλλα ενδιαφέροντα άρθρα:

  • Barry N. Wasserman, MD: «Υπάρχουν μεγάλες διαφημίστηκες πινακίδες που διαφημιζουν bladeless επεμβάσεις LASIK (χωρίς λεπίδα) και ραδιοφωνικές διαφημίσεις που υπονοούν ότι η επέμβαση LASIK μπορεί να γίνει χωρίς "να μπείς κάτω από το μαχαίρι". Σαν γιατροί, πρέπει όλοι να κάνουμε μια μικρή διακοπή. Αυτό είναι απολύτως και συνολικά παραπλανητικό για το κοινό! Οι ασθενείς νομίζουν ότι θα έχουν επέμβαση LASIK χωρίς κοπή flap. Μόνο που υπάρχει flap και υπάρχουν ακόμα οι σχετιζόμενοι κίνδυνοι flap. Και πάλι, ρωτώ, θα έπρεπε εσκεμμένα να παραπλανούμε το ευρύ κοινό; Πρέπει εμείς να τους εξαπατήσουμε να μπουν στα γραφεία μας;» ΕyeNet Magazine, March 2008
  •  Vincent P. de Luise, MD: «…Το flap είναι flap. Το να μην κοπεί ένα flap είναι ασφαλέστερο από το να κοπεί, ανεξάρτητα από τη μέθοδο που υιοθετείται. Πραγματικά, το λέιζερ femtosecond δημιουργεί ένα ασφαλέστερο flap από ένα μηχανικό μικροκερατόμο, αλλά δεν παύει να είναι ένα flap ανεξάρτητα από τον τρόπο που το κόβεις.» Ophthalmology Times, June 1, 2008
  • OCULAR SURGERY NEWS U.S. EDITION September 25, 2009 Femtosecond LASIK associated with postoperative rainbow glare J Cataract Refract Surg. 2009;35(6):1082-1086.
    "Η αναδρομική μελέτη περιέλαβε 256 ασθενείς που υποβλήθηκαν σε LASIK με το IntraLase 60  kHz femtosecond laser (Abbott Medical Optics). Το πάχος του flap κυμάνθηκε από 90 µm ως 110 µm. Η ενέργεια raster κυμάνθηκε από 0.8 µJ (75% των ματιών) και 1 έως 1.1 µJ (25% των ματιών). Οι ασθενείς πέρασαν από συνέντευξη τηλεφωνικώς ή προσωπικά κατά τη διάρκεια των μετεγχειρητικών εξετάσεων. Το μετεγχειρητικό έντονο φως ουράνιων τόξων αναφέρθηκε σε 28 μάτια 15 ασθενών (5.8%). Η επίπτωση του έντονου φωτός ουράνιων τόξων ήταν 4.1% σε περιπτώσεις που εκτελέσθηκαν με την ενέργεια raster 0.8 µJ και 11.6% σε περιπτώσεις που εκτελέσθηκαν με την ενέργεια από 1 έως 1.1 µJ. "
-----


H βιομηχανία LASIK διαφημίζει αυτή την τεχνολογία με διάφορα ονόματα και περιγραφές. Εδώ είναι μερικά από αυτά: IntraLase, IntraLASIK, femtosecond LASIK, blade-free LASIK, all-laser LASIK, bladeless LASIK, και iLASIK όταν συνδυάζεται με VISX και custom LASIK.
Μερικές από τις αναφερόμενες επιπλοκές των λέιζερ femtosecond είναι: αδιαφανές στρώμα φυσαλίδων, ζαρωμένο στρώμα κερατοειδούς, ακραία ευαισθησία στο φως, ατελή flaps, glare, σχισμένο flap,  vertical gas breakthrough , epithelial ingrowth, νέκρωση flap, diffuse lamellar keratitis (DLK), διάτρηση κερατοειδούς, ελλιπές flap, έκκεντρο flap, μικρά flap κλπ. Και φυσικά, να αναφέρουμε το αυτονόητο, ότι ούτε το femtosecond lasik flap δεν επουλώνεται ποτέ.
Διαβάστε περισσότερα για τις παρενέργειες, τους κινδύνους, τις επιπλοκές, τις περιπτώσεις ασθενών καθώς και πολύ σημαντικά αποσπάσματα από δημοσιεύσεις χειρούργων διαθλαστικής χειρουργικής που αναφέρουν τα παραπάνω αναφερθέντα προβλήματα, των κατά τα άλλα "ΧΩΡΙΣ ΛΕΠIΔΑ" LASIK εδώ: Σύνδεσμος Lasik Flap Forum Πηγές: