Πιθανές επιπλοκές από επεμβάσεις διαθλαστικής χειρουργικής (LASIK-PRK-LASEK-EPILASΙΚ).
Όσα δε σας λένε οι γιατροί...

Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Floaters...Τι είναι αυτά τα "μυγάκια"; (Μυοψίες - Φωτοψίες)

Στο προηγούμενο άρθρο γράψαμε για την αποκόλληση του υαλοειδούς και τα συμπτώματα που παρατηρούμε όταν συμβεί. Ένα από τα συμπτώματα είναι και η εμφάνιση των "floaters". Ο λόγος που κάνουμε ένα ξεχωριστό θέμα για τα floaters, είναι η άμεση σχέση τους με τις επεμβάσεις διαθλαστικής χειρουργικής.
Τι είναι λοπόν αυτά τα floaters, πιο αναλυτικά, και γιατί κάποιοι από εσάς τα βλέπετε; Πως και γιατί σχετίζονται με τις επεμβάσεις διαθλαστικής χειρουργικής;

Πως φαίνονται τα floaters στη δομή του οφθαλμού
Όπως έχουμε ξανα-αναφέρει (για όσους δεν διάβασαν το προηγούμενο άρθρο):
"Το μάτι περιέχει μια ουσία σαν ζελέ, που ονομάζεται υαλοειδής [vitreous] που γεμίζει την κεντρική κοιλότητα του ματιού. Καθώς γερνάμε ο υαλοειδής μπορεί να συρρικνωθεί, να πήξει ή να γίνει πιο ρευστός. Αυτά έχουν σαν αποτέλεσμά τα άτομα να βλέπουν κηλίδες, κλωστές ή κουκκίδες στο πεδίο της όρασής τους. Αυτά είναι γνωστά σαν κηλίδες ή αιωρούμενα αντικείμενα [floaters]. Τα αιωρούμενα αντικείμενα μπορούν επίσης να συσχετισθούν με ορισμένες αρρώστιες των ματιών και με καταστάσεις όπως ημικρανίες και υψηλή πίεση αίματος. Μπορούν επίσης να συμβούν και μετά από εγχειρήσεις στα μάτια. Τα άτομα που βλέπουν αιωρούμενα αντικείμενα θα προσέξουν ότι είναι πιο εμφανή, όταν κοιτούν σε ένα σκέτο φόντο ή μπλε ουρανό.Θα προσέξουν επίσης ότι φαίνονται στο μπροστινό μέρος του ματιού, όταν στην πραγματικότητα αιωρούνται μέσα στο μάτι. Τα αιωρούμενα αντικείμενα δεν είναι ανύπαρκτα και μπορεί να τα δει οφθαλμίατρος χρησιμοποιώντας ειδικά μηχανήματα." Πηγή: Όραση κηλίδων ή αιωρούμενων αντικειμένων [Seeing spots or floaters] Sydney Hospital & Sydney Eye Hospital & Multicultural Health Communication Service.

Τι είναι οι μυοψίες;
Ως μυοψίες ονομάζουμε τα μαύρα στίγματα ή πιο λαικά μυγάκια, που εμφανίζονται και κινούνται μέσα στο οπτικό μας πεδίο, κυρίως σε συνθήκες έντονου φωτισμού ή μπροστά από ένα άσπρο φόντο. Οι μυοψίες είναι μικρές συμπυκνώσεις που βρίσκονται μέσα στο υαλώδες σώμα, ένα ζελέ που βρίσκεται στο εσωτερικό του ματιού και κρατά τον βολβό σε αυτό το σφαιρικό σχήμα. Οι συμπηκνώσεις αυτές όπως κινούνται μέσα στο υαλοειδές υγρό, ρίχνουν την σκιά τους, σε συνθήκες φωτός πάνω στον αμφιβληστροειδή χιτώνα και με τον τρόπο αυτό εκδηλώνονται ως μαύρα στίγματα.
Τι είναι οι φωτοψίες;
Ως φωτοψίες ονομάζουμε τις λάμψεις ή λαϊκότερα οι αστραπές που εμφανίζονται στο οπτικό μας πεδίο κυρίως στο σκοτάδι ή σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Οι φωτοψίες αυτές οφείλονται σε έλξεις που κάνει το υαλωειδές σώμα στον αμφιβληστροειδή χιτώνα. Οι λάμψεις μπορεί να εξαφανίζονται και επανεμφανίζονται για εβδομάδες ή μήνες.
Dr Τσιούμας Νίκος - Μυοψίες και φωτοψίες (Μαύρα στίγματα και λάμψεις)




Διάφοροι τύποι floaters


 Πάρα πολλοί ασθενείς επεμβάσεων LASIK αλλά και PRK παρουσιάζουν floaters, ενώ πριν δεν τα είχαν. Αυτό συμβαίνει γιατί η πίεση που προκαλέι το "ρούφηγμα" από το δαχτυλίδι αναρρόφησης του μικροκερατόμου (στην επέμβαση LASIK) αυξάνει την ενδοφθάλμια πίεση και ασκεί πίεση στον υαλοειδή και τον αμφιβληστροειδή. Όσον αφορά τα floaters από την PRK παρότι βλέπω πάρα πολλές περιπτώσεις, δεν μπόρεσα να βρω από που προκύπτουν. Κάποιες πηγές αναφέρουν ότι οι παλμοί του λέιζερ κατά την επέμβαση προκαλούν τραυματισμό του υαλοειδούς και είναι ο λόγος που εμφανίζονται τα floaters. Μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο θα σας φέρει μπροστά σε αμέτρητες περιπτώσεις ασθενών διαθλαστικής χειρουργικής που απέκτησαν floaters και αναφέρουν το πόσο ενοχλητικά (και όχι μόνο) είναι στην καθημερινότητα τους.

Αναφορές ασθενών διαθλαστικής χειρουργικής για floaters:
http://www.lasikcomplications.com/vitreoretinal_damage.htm



Πως αντιλαμβάνεται κάποιος τα floaters στην καθημερινή του όραση



Τα floaters είναι πάρα πολύ ενοχλητικά στην όραση του ανθρώπου, γιατί εμφανίζονται συνήθως στο κέντρο του οπτικού πεδίου. Φαίνονται σαν να"αιωρούνται" ή να "επιπλέουν" και όσο προσπαθεί κάποιος να τα παρακολουθήσει, αλλάζουν θέση, λόγο του ότι μετακινούνται με την κίνηση του ματιού. Το χειρότερο είναι ότι δεν υπάρχει καμιά μέθοδος αντιμετώπισης και ο ασθενής καλείται να μάθει να ζει με αυτά. Στην πορεία της ζωής του ανθρώπου, τα floaters μπορεί να αυξηθούν ή να αλλάξουν σχέδια και μορφές. Όμως δεν υπάρχει περίπτωση να εξαφανιστούν. Η κοιλότητα του ματιού που στεγάζει τον υαλοειδή [vitrous] είναι ένα κλειστό μέρος και τα floaters δεν "δραπετεύουν". Περαιτέρω επεμβάσεις χειρουργικής στον οφθαλμό (οι λεγόμενες "διορθωτικές") είναι πολύ πιθανόν να αυξήσουν τον αριθμό τον floaters που έχει κάποιος λόγω περαιτέρω τραυματισμού του υαλοειδούς.




ΠΡΟΣΟΧΗ!
Όποιοι δεν έχουν κάνει επέμβαση διαθλαστικής χειρουργικής και βλέπουν floaters καλό θα είναι να διαβάσουν και το άλλο άρθρο εδώ.
Όσοι βλέπουν floaters εδώ και καιρό, χωρίς αυτά να έχουν αλλάξει σημαντικά, καλό είναι να εξετασθούν για παν ενδεχόμενο κάποια στιγμή.
Αν κάποιοι βλέπουν floaters για πρώτη φορά ή αν είχαν floaters και έχουν χειροτερέψει με τον καιρό (έχουν αυξηθεί σε μέγεθος ή/και αριθμό) ίσως έχουν σοβαρό πρόβλημα και θα πρέπει να εξετασθούν από οφθαλμίατρο άμεσα.
Η αξιολόγηση των floaters πρέπει να περιλάβει την εξέταση του αμφιβληστροειδή και του υαλοειδούς μέσω διεσταλμένων κορών, συνήθως με χαλαρή πίεση στο μάτι, ώστε να παρουσιαστούν οι περιοχές που είναι δύσκολο να φανούν . Η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπεία μπορούν να αποτρέψουν τα σοβαρά προβλήματα.



Πηγές:
University of Illinois Department of Opthalmology and Visual Sciences - Floaters
Όραση κηλίδων ή αιωρούμενων αντικειμένων [Seeing spots or floaters] Sydney Hospital & Sydney Eye Hospital & Multicultural Health Communication Service.
Μυοψίες και φωτοψίες (Μαύρα στίγματα και λάμψεις)