Πιθανές επιπλοκές από επεμβάσεις διαθλαστικής χειρουργικής (LASIK-PRK-LASEK-EPILASΙΚ).
Όσα δε σας λένε οι γιατροί...

Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

To lasik flap δεν επουλώνεται ποτε! (UPDATED)

lasik flap = o λεπτός κρημνός του κερατοειδή χιτώνα που ανασηκώνεται κατά την επέμβαση LASIK

Ο Έλληνας χειρούργος Dr John Kanellopoulos (διευθυντής του Laservision Eye Institute στην Αθήνα και αναπληρωτής καθηγητής της οφθαλμολογίας στην Πανεπιστημιακή Ιατρική Σχολή της Νέας Υόρκης) είπε στο Review of Ophthalmology στις 2/1/2009 : «Υπήρξαν στοιχεία που παρουσιάστηκαν από το πανεπιστημίο Emory Henry Edelhauser στη φετινή Refractive Surgery Subspecialty Day (ημέρα για τις διαθλαστικές χειρουργικές επεμβάσεις), στην ακαδημία της Οφθαλμολογίας ,που δείχνουν ότι το LASIK flap στην πραγματικότητα δεν θεραπεύεται ποτέ επάνω στο υπάρχων στρώμα (underlying stroma), ιδιαίτερα κεντρικά… Αυτό πραγματικά μου άνοιξε τα μάτια, και ήταν κατά τη γνώμη μου, το στιγμιότυπο της συγκέντρωσης…» (Αναθεώρηση της οφθαλμολογίας 2/1/2009) .Μπορείτε να βρείτε το απόσπασμα, στα αγγλικά, όπως και ειπώθηκε, εδώ.
Η αναθεωρημένη ιατρική βιβλιογραφία περιέχει τις πολυάριθμες αναφορές  των περιπτώσεων εξάρθρωσης του LASIK flap μετά από χρόνια. Οι ασθενείς πρέπει να ενημερωθούν για αυτόν τον κίνδυνο πριν από την επέμβαση, κάτι που δε γίνεται. Η FDA (US Food and Drug Administration - που είναι ο ανάλογος Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων, της Αμερικής) προειδοποιεί ότι οι ασθενείς που συμμετέχουν σε αθλητικά γεγονότα δεν είναι καλοί υποψήφιοι για επέμβαση LASIK, καθώς και ποιοι άλλοι παράγοντες δε σας κάνουν καλό υποψήφιο για επέμβαση LASIK Σύνδεσμος FDA.

Πηγές:
Review of Opthalmology - A Link to Safer LASIK in Risky Patients?
FDA - When is LASIK not for me?
LASIK Complications / Flap Disclocation



Αποσπάσματα σχετικά με το lasik flap dislocation (εξάρθρωση του lasik flap)

  • Dr George O. Waring III: «Αυτό σημαίνει ότι μπορείς να ανυψώσεις το LASIK flap επ' αόριστον μετά από επέμβαση LASIK. Προσωπικά έχω ανυψώσει (παλιό) flap από ασθενή που είχε κάνει την επέμβαση 12 χρόνια πριν, και έγινε πολύ εύκολα. Έχουμε διεξαγάγει βιο-μηχανικές μελέτες τώρα στο Emory μέχρι και 8 χρόνια μετεγχειρητικά, και διαπιστώνουμε ότι η αντοχή του flap είναι περίπου στο 2% του κανονικού κερατοειδούς χιτώνα
    Πηγή:: Am J Ophthalmol. 2006 May;141(5):799-809. Peer Discussion: Corneal keratocyte deficits after photorefractive keratectomy and laser in situ keratomileusis.
  • Dr Gary Conrad, καθηγητής βιολογίας του κρατικού πανεπιστημίου του Κάνσας: «Κάποτε θεωρήθηκε ότι το flap θα επανα-προσκολλούσε μόνιμα. Εντούτοις, ο μοναδικός συνδετικός ιστός του κερατοειδούς χιτώνα και η έλλειψη αιμοφόρων αγγείων περιορίζουν τη δυνατότητά του να θεραπευτεί πλήρως ακόμη και χρόνια μετά από την επέμβαση
    Πηγή: K-State professor awarded $1.48 million to study LASIK complictions
  • "Το flap, των περίπου 160 μm, που έχει περίπου το 1/3 του πάχους του μέσου κερατοειδούς χιτώνα, έχει αποδειχθεί ότι ποτέ δεν θεραπεύεται πλήρως by Seiler and Marshall (personal communication, June 26, 2000).. Περίπου 22 εκατομμύρια κερατοειδής ίνες είναι κομμένες, τα χωρισμένα άκρα τους ποτέ δεν επανενώνονται, που σημαίνει ότι το flap συγκρατείται μόνο από τις γλυκοζαμινογλυκάνες και τον περιφερειακό ιστό της πληγής. Για να το θέσουμε απλούστερα, το flap μετά από επέμβαση LASIK δεν παρέχει περισσότερη αντοχή στον κερατοειδή, από την αντοχή που παρέχει η χρήσιμοποίηση ενός φακού επαφής."
    Πηγή: Jory W. Corneal ectasia after LASIK. J Refract Surg. 2004 May-Jun;20(3):286.